Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11 21:20 - Андреас Хофер - волният тиролски орел
Автор: monarh1991 Категория: История   
Прочетен: 2456 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 22.11 22:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Днес се навършват 255 години от рождението му. Дори бях попаднал на текст на немски, в който Левски е наречен ,,Андреас Хофер на българите". Както и на този пасаж в Гугъл книги от Deutsches Jahrbuch fьr Volkskunde - Томове 11–12 - Страница 263 ,,Тук спадат германското предание  за Андреас Хофер, унгарските предания за Ференц Ракоци и Шандор Петьофи, българските за Христо Ботев, руските за Тарас и Чернишевски и т.н. В тази историческа рамка съхранява..."
Hierher gehцren die deutsche Andreas - Hofer - Sage , die ungarischen Sagen um Ferenc Rбkуczi und Sбndor Petőfi , die bulgarischen um Christo Botev , die russischen um Ševčenko und Černyševskij usw. In diesem historischen Rahmen erhдlt ...

Андреас Хофер - волният тиролски орел

Всяка нация и страна има своите национални герои, обединителни символи, допринесли за тяхната свобода и развитие и обект на почит и преклонение. В случая с Австрия и Тирол това е Андреас Хофер. Той е предводител на Тиролското въстание срещу френската и баварската окупация на страната си и символ на привързаността  на тиролците към династията на Хабсбургите. Също като Левски и Уилям Уолъс е предаден от сънародници и екзекутиран, но името му оставя  трайна следа в паметта на народа и е намерило широко отражение в културата.

Андреас Хофер се ражда на 22 ноември 1767 г. в гостилницата Am Sandhof в Санкт Леонахард в Пасайерската долина в Южен Тирол, днес в Италия, а тогава част от Хабсбургската монархия. Рано губи двамата си родители и започва да се справя с трудностите на живота. Наследява семейния бизнес и е известен като  Зандвирта(Sandwirt). През 1791 г. е избран в Тиролския ландтаг. През  1796-97 начело на отряд Тиролски стрелци се сражава срещу французите в Тирол и придобива немалък боен опит. Също така е търговец на коне и любящ съпруг и баща. Жени се за Анна Ладурнер и им се раждат шест дъщери и един син.

Спокойният му живот обаче е нарушен от политическите събития. През 1805 г. Наполеон Бонапарт побеждава Австрия при Аустерлиц, една година преди това свещеният римски император Франц  II се провъзгласява за австрийски император, а една година по-късно под натиска на френския император Свещената Римска империя престава да съществува. Австрия е едната от двете водещи германски държави и се бори с другата, Прусия, за върховенство в Германия. Нейната провинция Тирол  се радва на редица привилегии, права и свободи, на които се посяга с мирния договор от Пресбург, съгласно който тя е отстъпена на Бавария.  Наложени са църковни реформи в духа на Просвещението, освен това се обявява масов рекрут на тиролски младежи в баварската армия. Една от причините за недоволство е или беше особено актуална в последните две години и половина – ваксина, само че в случая против шарка. Освен това е прекратена и транзитната търговия. Интересно е, че баварците и тиролците генетично са близки, в зората на Средновековието древните бавари се заселват в Тирол. Всички горепосочени причини  водят до недоволство сред  тиролското население и така се стига до Тиролското въстание от 1809 г. Андреас Хофер  не може да остане настрана, когато се касае за родината му. През предната 1808 г. той пътува до Виена, за да разработи план за бунта и го представя на ерцхерцог  Йохан. Съратници на Хофер са Йозеф Шпекбахер, монаха капуцинер Йоахим Хаспингер или Хашпингер,както и Петер Майр, също гостилничар.

Въстанието започва на 9 април 1809 г., като въстава целият Тирол и Хофер  поема командването на Тиролските стрелци.  На 11 април баварците търпят поражение при Стерцинг, а на 12 април и в първата битка при Бергизел. В крайна сметка окупаторите са изтласкани. Хофер влиза в Инсбрук, посрещнат от ликуващото население. Австрийците губят на главния театър на военните действия и французите и баварците заемат Тирол. На 25 и 29 май се състои втората битка при Бергизел и нещата се развиват с успех за тиролците, Инсбрук пада отново. След поражението при Ваграм през  юли Австрия сключва мир  с Франция, съгласно което трябва да опразни Тирол, но Хофер отново вдига народа на борба. На 13 август се състои третата битка при Бергизел срещу силите на маршал Льофевър, като тиролците отново побеждават, както и на 25 септември при Лофер, след  което за трети път е освободен Инсбрук и населението избира гостилничаря за свой покровител. Император Франц го назначава за временно управляващ областта. Тук е мястото да се отбележи, че по това време Наполеон контролира по-голямата част от Западна и Средна Европа, а през 1808 г. е избухнало въстание в Испания и испанците дават пример на германците. И в двата случая парадоксално, но населението избира назадничавата свобода пред  прогресивното завоевание.

Но както често се случва, включително и в българската история, победите на бойното поле биват сведени до нула на масата за преговори. Съгласно мирния договор от Шьонбрун от 14 октомри 1809 г. Тирол отново е  загубен за Австрия, северната му част е предадена на Бавария, а Южната - на Италианското кралство. Андреас Хофер  не скланя глава и отново опитва въстание, сега  на свой риск. Но този път военното щастие е на страната на неприятеля. Ханджията  бяга в Южен Тирол и се  крие на различни места. Има възможност да избяга в Австрия, но отказва. В крайна сметка се установява в колиба в  Pfandleralm. На 28 януари 1810 г. става жертва на предателство. Един  сънародник на име Франц Рафл, според някои източници е негов кръщелник, издава местонахождението му за 1500 гулдена, направо 30 сребърника. Залавянето му прилича на това на Левски по това, че става в зимно време, има патаклама и  предателство. Отклонява възможността да постъпи на френска служба категорично. Отведен е в Мантуа, където е осъден от военен съд на смърт и на 20  февруари 1810 г. е разстрелян, като отказва да му бъдат завързани очите и сам командва разстрела си. Спори се за последните му думи. Според едни е казал, ,,Францл, Францл, на теб дължа това!“, като се има предвид или императора или Рафл, а според други - ,,Французи, колко лошо стреляте!“. Макар и вестта за екзекуцията му  да е посрещната с тревога, в Австрия  по това време готвят сватбата на Наполеон с Мария Луиза, страната си остава мълчалив  неин съучастник. Все пак трябва да се отчете това, че е с ограничен суверенитет.

През  1814 г. Тирол се връща в състава на Австрия, а през 1823 г. тленните останки на героя са пренесени в Хофкирхе в Инсбрук. Императорът въвежда семейството му в дворянско достойнство, закъснял жест на признателност. Последният  му потомък по пряка мъжка линия умира през  1921 г. Юлиус Мозен  пише текста на Андреас Хоферовата песен,а Леополд Кнебелсбергер  става неин композитор, като от 1948 г. тя е официален химн на провинция Тирол.  Хофер като всеки национален герой е използван като знаме от хора с различни политически възгледи. Така е при Хабсбургите, после при австрофашистите на Долфус, а и при нацистите, макар и след Аншлуса, тъй като Хитлер, който е горноавстриец, се е чувствал баварец, а Зандвирта се е бунтувал срещу Бавария. По време на Втората световна война името му носи 39-та планинска СС дивизия, както и Андреас Хоферовата лига, антифашистка група, като предополагаем негов потомък е екзекутиран като антинацист. Червените пък го обявяват за пролетарий, любопитно е, че маршът ,,Напреки зората“, социалдемократичен   и комунистически, не е нищо друго освен Андреас Хоферовата песен с друг текст. Съветският творец Александър Безименски прави волен превод на марша  за комсомолците и така се ражда ,,Млада гвардия“. Песен за герой монархист вдъхновява комунистическа песен.

Андреас Хофер е възпят в редица романи, пиеси, драми, песни, изобразителното изкуство, както и в киното. Сред кинолентите са филм ът ,,Андреас  Хофер“ от 1909 г., ,,Тирол в оръжия“ от 1912 г.,  ,,Андреас  Хофер“ от 1929 г., ,,Бунтовникът“ от 1932 г. на Луис Тренкер и ,,Андреас Хофер – свободата на орела" от 2002 г. с Тобиас Морети, познат  на широката публика с ролята на Мозер в ,,Комисар Рекс“, може би най-верният стопанин на кучето. Честван е в Тирол, но и в Южен Тирол, който след Първата световна война става част от Италия и там е крупна обединителна фигура,  както и в Мантуа, където приема мъченическа смърт.

Андреас Хофер е ярък пример за саможертва пред олтара на Отечеството.

Източници:

http://impereur.blogspot.com/2012/04/andreas-hofer-1767-1810.html?m=1

https://de.wikipedia.org/wiki/Andreas_Hofer

https://de.wikisource.org/wiki/BLK%C3%96:Hofer,_Andreas

http://www.vilavi.ru/pes/140506/140506.shtml

image
image

image

image

Портрет от Франц Дефтегер, музей на Тиролските императорски стрелци в Инсбрук

image

 Последният ход на Андреас Хофер,картина на Карл Каргер, Военноисторически музей Виена

  image

Екзекуцията на Андреас Хофер в Мантуа

Прилагам и превод на шлагер за Хофер в рима, виж  четвъртото видео. Изпълнителят се казва Клаус Гуршлер и изпълнява ролята на героя в друго видео на песента(https://www.youtube.com/watch?v=YW9iroR0sI0), както и във филма ,,Планинска кръв".
 

Psayrer - Andreas Hofer der Schrei des Adlers 2010 ,,Андреас Хофер - писъкът на орела 2010" 


Имало едно време
  отдавна, отдавна

В свещената земя Тирол


Знаците  пътя в бурята сеят

Знамена във вятъра  се веят

В сърцата  свещен копнеж пламти

От болка очите заслепил

Отнеха  скъпата ти свобода

Но още  повече вярата, честта

 

Един  човек с твърди крачки по  пътя си върви

До ден днешен името му  със златни букви  на свободата написано стои

 

Андреас Хофер

Народът на теб  се упова

А ти на Господ делото си основа

Като замахна и дума изрече

На всяко селище  застъпник да бъдеш ти се врече

(Инструментално)

 

И днес аз тук стоя

Горд с  на Тирол блясъка

Макар и не със сабя и пушка въоръжен

От същата дървесина сътворени

 

За твоите дела тук аз  се  вричам

За Моята Родина Тирол да се боря се обричам

Андреас Хофер

 

Народът в  теб  се упова

А ти на Господ делото си основа

Нито за миг кайзера ти не изостави

Който, уви, твоето сърце благородно предаде и забрави

 

Андреас Хофер

Дивият писък на орела

Твоя дух зове като повеля

В моите уше все тъй  кънти

Твойто Мандер-Мандер..

 

"Mander s"ischt Zeit!" ("Mдnner,es ist an der Zeit!":,,Мъже, време е!“) – един известен боен вик на Андреас Хофер  по време на Народното въстание  през 1809 г.

 
Es war einmal vor langer langer Zeit

im heiligen Land Tirol

 

Die Zeichen stehn auf Sturm

Fahnen wehn im Wind

im Herzen Sehnsucht brennt

vor Schmerz die Augen blind

die Freiheit nahm man dir

deinen Glauben, deine Ehr noch mehr

 

Ein Mann mit festem Schritt geht seien Weg

bis heut sein Name fьr die Freiheit steht

 

Andreas Hofer

dein Volk hat dir vertraut

auf Gott hast du gebaut

dein Handschlag und dein Wort

Garant an jedem Ort

 

(Instrumental)

 

Und heute steh ich hier

voll stolz in Tiroler Pracht

ohne Sдbel und ohne G"wehr

aus demselben Holz gemacht

 

Fьr deine Werke steh ich ein

fьr das Land Tirol, die Heimat mein

 

Ein Mann mit festem Schritt geht seien Weg

bis heut sein Name fьr die Freiheit steht

 

Andreas Hofer

dein Volk hat dir vertraut

auf Gott hast du gebaut

auf den Kaiser kein Verlass

der dein sanftes Herz vergass

 

Andreas Hofer

des Adlers wilder Schrei

ruf deinen Geist herbei

in meinen Ohren klingt noch heut

dein Mander - Mander ..


Видеата:
1. Италиански шансон за Андреас Хофер
2.  Втората битка при Бергизел, откъс от ,,Андреас Хофер - свободата на орела"
3. Изпълнение на Андреас Хоферовата песен или ,,Към Мантуа в окови"
4. Psayrer - Andreas Hofer der Schrei des Adlers 2010

 Тагове:   Тирол,   андреас хофер,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: monarh1991
Категория: Политика
Прочетен: 1412981
Постинги: 724
Коментари: 1112
Гласове: 5309
Архив
Календар
«  Декември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031