Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2016 10:06 - Правното статукво на Федерална република Германия след Втората световна война. Претенции от страна на държавите победителки
Автор: monarh1991 Категория: История   
Прочетен: 909 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Правното статукво на Федерална република Германия след Втората световна война КАТЕГОРИЯ: ИСТОРИЯ - В ПОНЕДЕЛНИК, ЮНИ 15, 2015 - НЯМА КОМЕНТАРИ   image    Макар че от края на Втората световна война е минал повече от половин век, повечето германски граждани изобщо не са запознати с правното статукво на ФРГ, което се установява след края на войната.

  • Имат ли гражданите на Федерална република Германия наистина право на самоопределение, както повелява международното право?
  • Защо германската марка (DM), която се смята за една от най-стабилните валути, е заменена от еврото?
  • Защо в условията на нашата демокрация не се провежда допитване до народа, както в случая с еврото?
  • Каква роля играе Временното имперско правителство в Берлин?
  • Защо и до днес не са водени мирни преговори?
  • Защо обществеността силно се нуждае от просвещаване по тези въпроси?
   Въпрос след въпрос, които ме вълнуваха при написването на настоящата статия и които навярно ще предизвикат удивление и почуда у мнозина читатели. Причината е много проста. Нека си спомним ученическите години. В часовете по история въобще не се разглеждат тези конфликтни факти, свързани с юридическото положение на Германия след поражението през Втората световна война - нима липсва желание за това?      Тъй като няма никакво съмнение, колко е голямо значението на фактите, изглежда, отсъства каквото и да е желание за дискусия и за изясняване на съществуващите неясности!      Или може би някога сте чули нещо по въпроса от медиите, или сте чели някъде за това?      Основният закон (съгласно Хагския регламент е основен закон, право на окупаторите, или закон на окупаторите) на ФРД след Втората световна война и различните спогодби и допълнителни споразумения (напр. законодателството SHAEFПотсдамски и Лондонски протокол, договорът две плюс четири и различни решения на Конституционния съд) на съюзниците и до днес може би са причината за различни политически решения на германската вътрешна и външна политика
illuminatibg.blogspot.bg/2015/06/blog-post_32.html


Претенции от страна на държавите победителки КАТЕГОРИЯ: ИСТОРИЯ - В ВТОРНИК, ЮНИ 16, 2015 - НЯМА КОМЕНТАРИ   image    Както от гледна точка на международното право, така и според съглашението на държавите победителки иразличните решения на Конституционния съд, Федерална република Германия не е правоприемник на Германския Райх. На 31.07. 1973г., конституционният съд издава едно Решение. В мотивите на решението, което и до настоящия момент не е отменено, се казва (2BvF 1/73):
Основният закон  не само е една теза на международното право и на държавното право - изхожда от това, че Германският Райх се запази след рухването през 1945г. и не е загинал нито с капитулацията, нито с прилагането на чужда държавна власт в Германия от страна на държавите-окупаторки, нито по-късно; Германският Райх продължава да съществува, да има правоспособност както и преди, самият той обаче не е дееспособен поради липса на институционална организация, най-вече поради липса на държавни органи. Със създаването на ФРГ не беше основана нова западногерманска държава, а една част от Германия беше организирана по новому. Следователно ФРГ не е ,,правоприемник" на Германския райх. Тя според държавното право свежда своето управление до ,,сферата на валидност на конституцията".   В прав текст това решение означава, че съгласно международното право само представител на Германския Райх, който според Федералния конституционен съд в момента не е дееспособен, е упълномощен да подписва и съответно да сключва за немската страна мирен договор, на който отдавна му е изтекло времето. Това от своя страна пък означава, че сключването на мирния договор за Германия може да стане само ако се стигне до структурно съживяван на този все още съществуващ де юре Германски Райх.

   В такъв случай ФРГ не е правилният партньор на сключването на мирен договор с държавите победителки във Втората световна война. От друга страна, мирният договор можеше да бъде сключен по случай т. нар. повторни обединение на Германия (ФРГ и ГДР). Всички ,,демонтажи" и плащания, които ФРГ и ГДР извършват ,,доброволно" в продължение на десетилетия след Втората световна война, нямат връзка с предизвиканите от Германския Райх военни щети! Те не носят облекчение за дълговете на Германския Райх през войната. Ето защо обезщетенията и плащането на репарации могат да бъдат регулирани само в един мирен договор между правителство на Германския Райх и държавите победителки. Към това се прибавят още и военни дългове от Първата световна война на стойност трийсет милиона златни марки по силата на Версайсйкия договор. Хитлер преустановява плащането на военните дългове. illuminatibg.blogspot.bg/2015/06/blog-post_69.html  Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarh1991
Категория: Политика
Прочетен: 1075501
Постинги: 636
Коментари: 986
Гласове: 4219
Календар
«  Януари, 2021  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031