Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2016 18:12 - Новата Атлантида и сър Франсис Бейкън
Автор: monarh1991 Категория: История   
Прочетен: 2413 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 11.04.2016 18:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Новата Атлантида и сър Франсис Бейкън КАТЕГОРИЯ: ИСТОРИЯ - В НЕДЕЛЯ, ФЕВРУАРИ 21, 2016 - НЯМА КОМЕНТАРИ   imageВначалото на XVIIв. две отчетливи групи от англичани си проправят своя път към новата земя - Америка:,,просветлените"  франкмасони, които основават злочестата колония Джеймстаун, и религиозните първи заселници-пуритани, които се справят доста по-добре в Плимът. Показателно е да се разгледат накратко тези две групи.

   Джеймстаун е наречен на английския крал Джеймс I, който поръчва първия ,,оторизиран" вариант на Библията. Той става първото английско постоянно селище в Америка след откриването му от капитан Джон Смит през 1607г. Колонията е строго бизнес начинание на лондонската компания,,Вирджиния" - фирма, основана през 1606г. от членове на тайно общество, включително сър Франсис Бейкън, който с основание може да се разглежда като основател на съвременна Америка.

   Образован син на пазителя на държавния печат на Великобритания, Бейкън става адвокат и член на парламента. Независимо от кавгата с кралица Елизабет, той получава ненаследствената титла ..сър" през 1603г.      Сър Франсис Бейкън служи като председател на Камарата на лордовете и министър на правосъдието при Джеймс I и е описван от Мари Бауър Хол като ..основател на (английското) франкмасонство... ръководната светлина на Ордена на розенкройцерите, чиито членове пазят факела на истинското универсално познание, Тайното учение на вековете, живо през тъмната нощ на средновековието". Британският автор Айк пише. че Бейкън е ,,Великият водач на Братския орден, наречен розенкройцери, и е дълбоко въвлечен в нелегалните действия на тамплиерските традиции".
   Бейкън наистина е очарователна фигура, до голяма степен пренебрегвана в историята с изключение на научните му трудове.      Независимо от атаките му срещу схоластичната ортодоксалност, Бейкън печели слава като учен и философ. Двадесет години след смъртта му през 1626г. последователите на ,,Невидимата му школа" основават общество от начетени мъже, което през 1660г. става лондонско Кралско общество за подпомагане на природното познание. Според историка на масонството Албърт Маки много членове на първоначалното общество членуват и в обществото на масоните.      ,,Това е причината за провеждането на техните (на обществото) срещи в Мейсънс Хол, на Мейсънт Ели, Бейзингхол стрийт. Всички те влизат в Обществото и приемат името ,,Свободни и приети масони"... (което)поражда онази деноминация франкмасони, които впоследствие стават толкова известни." - пише Маки.      ,,В Англия на Стюартите ранните франкмасони на Чарлз I и Чарлз II са философи, астрономи, физици, архитекти, химици и по принцип развиват познанието. Мнозина са членове на най-важната научна академия на страната - ,,Кралското общество", което е формирано по модела на ,,Невидимата школа", след като тя е принудена да мине в нелегалност по време на протектората на Кромуел... Сред ранните членове са Робърт Бойл, Исак Нютон, Робърт Хук, Кристофър Рен и Самюъл Пийпс" - пише Лоурънс Гарднър. За мъжете от Кралското общество той отбелязва, че ,,подобно на ранните тамплиери, те притежават много специално познание".
   В продължение на почти три десетилетия - според Майкъл Бейджънт и Ричард Принс - ,,розенкройцерите, франкмасоните и Кралското общество не просто се припокриват, но практически са неразличими едни от други". Според някои автори по темата за масоните единствената смислена разлика между франкмасоните и Кралското общество е, че обществото провежда открити срещи.      Първото документирано масонско посвещаване в Англия е на сър Робърт Мори през 1641г. Мори е и един от основателите на Кралското общество и се твърди, че е неговата ,,душа" и ,,ръководен дух", както и че е химик и покровител на розенкройцерите - още един пример на факта, че тази секта е проникнала във франкмасонството.      От много години Бейкън е идентифициран от някои автори като истинския автор на произведенията на Уилям Шекспир - твърдение, което не е толкова нелепо, колкото звучи. Има множество доказателства в негова подкрепа и сред вярващите в това са Марк Твен, Уолт Уитман, Хенри Джеймс, Зигмунд Фройд и Ралф Уолдо Емерсън.   image    Твърди се, че Уилям Шекспир е просто неграмотен прислужник в конющня и актьор, чието име е използвано за маскиране на радикалните политически произведения на тайно Елизабетинско общество, в което участват Бейкън, сър Уолтър Роли и Едмънд Спенсър.      Подозренията за истинската идентичност на Шекспир се засилват от факта, че след смъртта му през 1616г. за повече от сто години не е написана никаква биография на барда. Освен това никога не е открит и един оригинален Шекспиров ръкопис - дори не и кореспонденция с режисьорите, покровителите или събратята актьори - и наистина няма доказателства за официалната му биография като актьор и драматург освен че някакъв Шекспир наистина е съществувал. В последното си завещание този Шекспир изобщо не споменава литературните си творби, оставя на жена си само своето ,,второ по качество легло и мебели" и подписва документа ,,Уилям Шекспир".
   Друг валиден аргумент срещу авторството на Шекспир е, че драмите и комедиите свидетелстват за познания по история, политика, география и дворцов етикет, които са твърде малко вероятни за обикновен гражданин. В ,,Love"s Labour"s Lost" се твърди, че се съдържа анаграма на латински език, която се превежда:,,Тези пиеси, рожби на Ф. Бейкън, са запазени за света". Признат за ,,майстор на английската проза", изтънченият Бейкън несъмнено изглежда основният кандидат за авторството на Шекспировите произведения.      Масонските убеждения на Бейкън се издигат в две книги: ,,De Sapientia Veterum (,,Мъдростта на древните") и ,,New Atlantis" (,,Новата Атлантида"). Във втората според окултния изследовател Андре Натаф,,Бейкън описва утопия, която лежи в основата на много тайни общества, включително съвременното франкмасонство".
   Авторът по въпроса за масонството Манли П. Хол заявява, че причината ,,New Atlantis" да не е публикувана преди смъртта на Бейкън е, че ,,тя казва твърде много... (разкривайки) целия модел на тайните общества, които действат от хиляди години за постигането  на идеалната държава в политическия свят".    Тази ,,идеална държава" се оказва Америка, приветствана като земя на безкрайни възможности и люлка на масонския ,,Велик план" за изграждане на ,,Новата Атлантида".
   ,,Времето ще разкрие, че континентът, известен днес като Америка, всъщност е бил открит и в значителна степен изследван повече от хиляда години преди началото на християнската ера" - пише Хол. -,,Истинската история се пази от Школите на мистерият и е предадена на тайните общества от средновековието. Езотеричните ордени на Европа, Азия и Близкия изток са поне в нередовно общуване с жреците от по-напредналите индиански племена.    Плановете за развитието на Западното полукълбо са формулирани в Александрия, Мека, Делхи и Лхаса (Тибет) много преди повечето европейски държавници да осъзнаят великата Утопична програма."
   Следвайки този план на древните тайни общества, сър Уолтър Роли и други членове на ,,Бейкъновия кръг"провеждат злополучна експедиция до Америка, акостирайки на остров Рояноки, Северна Каролина, през 1584г. Роли, който е екзекутиран от крал Джеймс I през 1618г. за измяна, е обвинен от католическите йезуити, че ръководи ,,Школа на атеизма" заради франкмасонските си връзки и философия.      С провала на колонията на Роли интересът към Америка в Англия утихва до посмъртното публикуване на,,New Atlantis (,,Новата Атлантида") на Бейкън.   image   Много от следващите колонисти в Джеймстаун, водени от капитан Джон Смит, са-розенкройцерски масони, а някои твърдят, че са и роднини на Бейкън. Те несъмнено в по-голямата си част са англичани аристократи, които разчитат за успеха на утопичните си идеали, а не на усилената работа. Колонията претърпява жестоки трудности и би изчезнала, ако не била помощта на дружелюбните индианци и пристигането през 1610г. на Томас Уест, лорд де ла Уор, и подкрепления.    Междувременно две групи религиозни сектанти колонизират Америка на север.      През 1534г. крал Хенри VIII скъсва с католицизма и основава англиканската църква. Тези, които искат да пречистят новата църква от всяка следа от католицизма, са наречени пуритани, а една отцепила се група, които не искат да имат нищо общо с църквата, е известна като сепаристите. Заедно, тези дисиденти стават известни като ,,Pilgrims (Първите заселници в Америка през 1620г.), когато тръгват за Америка.      Първите заселници основават колонии в Плимът, Масачузетс, и на други места в Нова Англия. Водачът в Плимът Уилям Брадфорд бързо решава, че общностният стил на живот, защитаван от лондонските търговци, които финансират колонията, не върши добра работа.    ,,Всеки се храни от общи магазини" - пише Стил и продължава. - ,,Липсата на стимул заплашва да превърне Плимът в още един Джеймстаун... Затова Брадфорд въвежда система от стимули. Той разпределя по парче земя, която трябва да се обработва от всяко семейство. Отсега нататък малката общност никога повече не страда от дефицит на храна...    Първите две колонии в Америка са отлични примери на две съперничещи си системи" - продължава Стил -,,едната, основана на концепцията за индивидуално владяната собственост, ръководена от стимули, а другата - базирана на общностните теории на Платон и Франсис Бейкън."
   С разрастването  на Америка расте и английското франкмасонство. Масонски център е основан в Лондон на 24 юни 1717г., когато четири ложи се обединяват, за да формират Великата ложа на Англия, наречена и,,Великата световна ложа-майка",,Насърчени от Великата ложа-майка в Лондон, масонските ложи в колониите в Америка започват да заговорничат и да агитират срещу британското управление" - пише Айк.     Един от най-ранните бунтове е воден от Натаниъл Бейкън, потомък на сър Франсис според журналиста Стил. През 1678г. Бейкън организира милиция, уж за да се бие срещу индианците, но вместо това той поема контрола върху Джеймстаун, започвайки първата революция в Америка. Неговият бунт се разпада с внезапната му смърт на 29 годишна възраст.      Според няколко източника американските масони включват Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Алекзандър Хамилтън, Джеймс Медисън, Етън Алън, Хенри Нокс, Патрик Хенри, Джон Хенкок, Пол Ривиър и Джон Маршал. Бенджамин Франклин става велик майстор на Ложата на Филаделфия през 1734г.      Полковникът Ла Вон П. Лин - хроникьор на масоните - пише, че от 14 000 офицери в Континенталната армия 2018 са франкмасони, представляващи 218 ложи, много от тях ,,полеви", които се местят с армията от лагер на лагер. Британските франкмасони набират членове от американските войски, които са обучавали преди революцията, така че ,,по-голямата част от военния персонал - командирите и мъжете от двете страни - са или практикуващи франкмасони, или са пропити изцяло от ценностите и нагласите на франкмасонството" - отбелязват Бейджънт и Лий.      Според една теория именно Вашингтон, който става масон на дванадесетгодишна възраст, способства за започването на революция в британските колонии. През 1754г. Вашингтон води военен набег в долината на Охайо, където войските му стрелят срещу френски войници. Тези французи по-късно казват, че са посланици с дипломатически имунитет - твърдение, отхвърлено от Вашингтон. Френската ответна реакция принуждава войските на Вашингтон да се предадат във Форт Несесити, Пенсилвания. Инцидентът поставя началото на дългото напрежение по границата във Френската и Индианската война, което се разпростира и в Европа като Седемгодишната война. Тя изцежда британските финанси, принуждавайки парламента да натовари американските колонии с по-високи данъци.Гласувай:
4
0


Вълнообразно


1. litatru - Здравейте!
11.04.2016 20:39
Полезно четиво!
Поздрави - Литатру!
цитирай
2. monarh1991 - Благодаря ти
12.04.2016 11:00
Благодаря ти! Поздрави и на теб!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarh1991
Категория: Политика
Прочетен: 1075513
Постинги: 636
Коментари: 986
Гласове: 4219
Календар
«  Януари, 2021  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031