Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2013 02:49 - Царството на терора в Иран след идването на власт на аятолах Хомейни в 1979г.
Автор: monarh1991 Категория: История   
Прочетен: 2175 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 12.07.2013 14:10


  Настоящата тема е посветена на трагичните събития, разиграли се в Иран непосредствено след победата на Ислямската революция на 11 февруари 1979 г. 

 

  ,, На 5 февруари 1979 г. назначеният от Хомейни за временен премиер министър Мехди Базарган обявява : ,,Нашето ислямско правителство ще бъде едно от най-добрите на света". Малко след това  са образувани т.н. ,,ислямски съдилища" като паравоенна  организация по инициатива на Ибрахим Язди, който бива снабден с американски паспорт и  по-късно става външен министър на Иран.  Базарган обещава,  че политическите затворници ще получат ,, публични процеси пред редовни съдилища". Той се обозначава като решителен противник на бързи производства и военно - полеви трибунали. Но това се оказва илюзорно.  На 15 срещу 16 февруари 1979 г. революционният съд разстрелва генерал Нематолах Насири, бившия шеф на САВАК  заедно с трима други генерали, които запазват верността си към императора и монархията : Рахими, военен губернатор на Техеран, Хосродад, шеф на въздушносухопътните войски и Наджи, военен губернатор на Исфахан. Базарган заплашва да подаде оставка , ако не бъде ограничена и дефинирана властовата компетентност на Революционния комитет.   През нощта са щурмувани домовете на  ,, обвиняемите" и редица хора са арестувани, ,,осъдени на смърт" и екзекутирани.  Всички процеси се провеждат без защитници,  зад закрити врати и естествено, пред анонимни съдии. На чистките стават жертви не само дивизионни генерали, но и един над сто - годишен сенатор , държавни министри и държавни секретари, губернатори, офицери, подофицери и дори войници, а също и журналисти, чиновници, лекари, учители и професори, адвокати, спортисти, търговци, студенти и критици на режима, всички те са екзекутирани.

 

image

 

Екзекутираните  на 16 февруари 1979 г. генерали в моргата - горе вляво Рахими, горе вдясно Хосродад, долу вдясно Наджи, долу вдясно Насири.

 

  На 22 февруари с.г.  от армията са освободени 215 висши офицери.  Всеки, който по някакъв начин би могъл да бъде поставен във връзка с бившето управление, е квалифициран като ,,подтисник".  С  това  тези хора са се провинили пред исляма и пред ислямския народ и трябва да бъдат наказани.  Милиони  хора като последния шахски премиер Шапур Бахтиар успяват да избягат в чужбина. На 11 март  говорителят на Базаргановия кабинет Амир Ентезам обявява пред пресата :  ,,Правителството в общ и правосъдното министерство в особен аспект повече не са в състояние да упражняват контрол върху обосновките и решенията на революционните ислямски комитети". Но палачите продължават да изпълняват службата си :  Един от най - добрите пилоти на света и зам.шеф на иранските имперски ВВС генерал  Надер Джаханбани  е екзекутиран на 12 март 1979 г. заради верността си към монархията. 

 

image

 

    Горе - ген. Джаханбани заедно със шах Пахлави

 

Дори ВВС на САЩ завиждат на Иран за този човек : неговите  изкусни пилотажи с  F 14 Томкет са легендарни.  Неговата защитна реч военно - полевия съд на моллите  трае 2 минути. Нека я припомним: ,,Това, в което ме обвинявате, е толкова тъпо и смешно, че не виждам никакъв повод да отговоря на тази безсмислица. Вашите големи лъжи показват съвсем ясно истинските ви намерения спрямо мен и те са ясна индикация за това,  че не сте никакви мюсюлмани, а банда предатели без вяра, които искат да унищожат моята страна и армията й.   Кои или какво сте вие ?!  Една банда от касапи и престъпници без всякаква човечност, познавате ли изобщо някой извън кликата ви, който нанася на иранците такива дълбоки рани ?  И не само иранците. Господа, в продължение на 51 години водех  добър живот и сега принадлежа само на небето, където толкова често съм търсил  и намирал убежище. Нямам отговор за безсмислицата, в която ме обвинявате и предлагам да извършите срещу мен това, което вярвате, че трябва да извършите, но не забравяйте, че скоро иранците ще се събудят и ще се отърсят от треската с вашите големи лъжи, с които ги заразихте".   Когато синът на Хомейни   Ахмад го пита  дали е иранец, Джаханбани отговаря :  ,, Да, аз съм иранец, но откъде по Дяволите произхождате вие !"  Гордият офицер има руска майка - за моллите това е достатъчно престъпление !

 

  Вълната от екзекуции продължава 

 

  На 7 април 1979 г.  е осъден от ислямски съд и  екзекутиран  бившият премиер Амир Абас Ховейда. Два дни по - късно са екзекутирани генералите Раби  и  Хайенури.

 

image

  Екзекутираният бивш министър - председател Ховейда в моргата  

На 10 април един трибунал осъжда на смърт 11 други високопоставени лица, които са арестувани час и половина по - късно. Сред тях е генерал Хасан Пакраван. В миналотото той често е говорел пред шаха и е молел за помилването на затворници, сред които много молли. Пакраван и съпругата му  спасяват  Хомейни в 1963 - 1964 г. , когато той за пръв път се противопоставя на императора.  Заедно с него умират четирима други генерали - Насер Могадам, последният ръководител на САВАК, Ходжат Кашани, шеф на Спортния съюз, Али Нешат, някога шеф на императорската гвардия, сенатор Аламех  Вахиди,  депутатът Баят, Голам Реза  Ник Пай, кмет на Техеран, Абдолах Риази, председател на парламента,  бившият външен министър Абас Али Халатбари, и селскостопанският министър Мансур Роухани.На 8 май стражите на революцията след сборна присъда екзекутират 21 души, сред които министри, чиновници, съдии, полицейски чиновници и ген. Али Фатхи - Амин, командир на танковия гарнизон.  От февруари до юни с.г.  са убити 20 генерали, висши офицери от щаба, полковници и  военновъздушни и воееноморски офицери.  Познатия сред иранците  като смел и почтен генерал Бадреи, бивш шеф на императорската гвардия и командващ армията  е  ликвидиран чрез залп в тила заедно с генерал Багари.  Единствен избягва екзекуция генерал Баги, който  една година по - рано е водил беседа с Базарган.  След екзекуциите ислямистките банди ограбват газармите  и се снабдяват с оръжие от оръжейните складове.  Те стрелят и плячкосват безнаказано под покривалото на Ислямската  революция.  Хора биват разстрелвани в градовете на страната без да получат шанса да застанат пред съд и дори пред ,,ислямските съдилища".  Точният брой на жертвите не е известен и до днес.  Също така неизвестен е иброят на починалите в затворите гражданки и граждани. Фарибоз Атапур, издател на Техеранския журнал в март 1979 г. написва  една статия, в която разкрива, че  ,, най - малко 20 000 политически затворници изнемогват във временните килии и затвори".  На 14 март 1979 г. господин Лахиджи от Сдружението на иранските юристи изисква от новия правосъден министър:

1. арестуваните обвиняеми да могат да видят документите по делото си                                            
2.   да получат право на защитник 

3.   да разполагат с необходимото време, за да подготвят защитата си  

4.   процесите да бъдат публични       

5.  осъдените да имат възможност да обжалват

          

Всички тези искания са отхвърлени. А същите международните масмедии, които по времето на шаха говорят и искат да видят навсякъде полицаи, затвори, пълни със затворници и улици, пълни с трупове, сега мълчат и  повече от четвърт век след това наблюдават хладнокръвно тези ужаси.  Още по - неразбираемо е, че  международните юридически колегии, даващи съвети за хуманно третиране  при шаха, сега дори не оспорват този терор." 

 

Източник :  ,, Систематичното унищожаване  на иранската нация"  Die systematische Vernichtung der iranischen Nation  http://parseundparse...nischen-nation/

 
Гласувай:
11. viktornovaliss - хм
12.07.2013 13:24
абе хич да не е, ама вече 34 години иранците са си под милотт на аятолаха- явно им харесва. Гледал съм снимки отпреди 1979 там- хипария. Но сигурно хипарията е била само за върхушката, щом вече 34 години "терор" не щат да се върнат към монархията.
цитирай
2. deathmetalverses - Според
18.07.2013 21:53
представителите на иранската политическа опозиция в Европа и САЩ, синът на Хомейни, Ахмад, духовник като баща си, е искал да ограничи привилегиите и правата на иранския шиитски църковен клир, затова му е "помогнато" да замине преждевременно за оня свят от заинтерсовани лица; преведох и 4 статии за аятоласите - дисиденти; нараства броят на духовниците, които настояват висшите клирици да спрат да се занимават с държавното управление, т.к. корупционните скандали между тях са публична тайна, вътре в Иран, а да се отдадат изцяло на грижите за душите на вярващите и благотворителност, да и оказват материална и морална подкрепа в трудни моменти - каквато е истинскто призвание на духовника (= АЯТОЛАХ!!!) , според шия. ИРАКСКИЯТ ВЕЛИК АЯТОЛАХ СИСТАНИ, също ШИИТ, не пожела да направи ИСЛЯМСКА РЕПУБЛИКА, след свалянето на САДДАМ (сунит!!!) и подкрепя иранските духовници-дисиденти, които искат ТОТАЛНАТА НАМЕСА и КОНТРОЛ на ШИИТСКИЯТ ВИСШ ЦЪРКОВЕН КЛИР върху всички сфери на живита в Иран да бъдат СМЕКЧЕНИ !!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: monarh1991
Категория: Политика
Прочетен: 1413035
Постинги: 724
Коментари: 1112
Гласове: 5309
Архив
Календар
«  Декември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031