Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2012 15:13 - Крал Твърдко I Босненски - животът на един средновековен владетел част 2
Автор: monarh1991 Категория: История   
Прочетен: 1223 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.11.2012 16:02


  
     Втори период на управление и помирение с Вук

 
Вук успява да направи така, че папа Урбан V да анатемоса Твърдко като еретик и да призове за неговото прогонване. Банство Босна отново трябва да стане зависимо от Унгария и Вук да бъде назначен за бан. През 1370 г. той навлиза с войска в Босна, но след това се убеждава, че трябва да прекрати братоубийствената война срещу брат си.Същевременно Твърдко се съюзява със сръбския княз Лазар Хребелянович, чиято територия се намира около река Морава, срещу Никола Алтоманович,  който управлява по течението на Дрина и в Херцеговина.  През 1373 г. Никола е победен и ослепен и неговата държава е поделена, като в играта се намесва и Джураш Балшич от Зета. Той иска да си осигури Требине, за което предявява претенции и босненският владетел.

 През 1374 г. Твърдко окончателно се помирява със своя брат Вук . През същата година той се жени за Дорослава или Доротея , дъщерята на българския цар Иван Срацимир . След сватбата през декември банът предприема изненадващо нападение в територията на Балша и превзема Требине . Също така той завладява останалите сръбски земи северно от града докъм значимия за православието Милешевски манастир ...

 
Крал на Босна 


През 1376 г. обсегът на властта на Твърдко се разпростира освен над Босненското банство , също и над земи , които никога
не са били зависими от Унгария , но са принадлежали на сръбската държава . Както пише Христо Матанов в ,, Балкански хоризонти " :

  Така например сръбският властел
Владое, който заемал поста босненски логотет, внушил на босненския бан идеята , че той трябва да се короняса за сръбски крал. Това било възможно и от генеалогична гледна точка, тъй като посредством майкаси бан Твъртко се падал потомък на "сремския крал" Драгутин, т.е. на Неманичи. Всъщност след декември 1371 г. той се явявал единственият високопоставен потомък на сръбската династия. Според логотет ВладоеТвъртковата коронация трябвало да доведе до обединение на босненските и сръбските земи. Двойната босненска владетелска корона, т.нар."двоструки венац", която по принцип показвала васалитета на Босна спрямо Унгария , вече трябвало да символизира създаването на обединена сръбско-босненска държава.
И така , на 26 октомври 1377 г. той се коронясва в Милешевския манастир до Приеполе за ,,Крал на Сърбия , Босна , Крайбрежието и Западните земи " . 
Твърдко поема сръбските дворцови длъжности и титли , които предава на своите босненски аристократи . От 1 страна , с това той документира своята независимост от Унгария , от друга страна , по този начин успява да спечели признанието на своите сръбски поданици . Най-значимите сръбски князе Лазар Хребелянович и Вук Бранкович признават кралството на Твърдко . Лудвиг I Унгарски приема коронясването за крал на Сърбия , но държи на титлата бан на Босна . Това обаче няма практическо значение . След смъртта на Лудвиг през 1382 г. титлата на Твърдко като босненски крал става неоспорима . 
През 1378 - 1381 г. отново има военни спорове в Далмация , в които кралят участва повърхностно , той обаче трябва да осигури господството си в Сърбия . Рагуза и Котор успяват ловко да използват Венецианската република , Унгария , а също и босненския крал едни срещу други и така да извоюват своята автономия . Накрая двата града признават върховенството на Унгария , но фактически са независими . През 1382 г. Твърдко изгражда свое собствено пристанище при Бърстаник ( днес Херцег Нови ) , за да има независим от Котор и Рагуза излаз на море . Рагузанците осъзнават опасността за тяхната търговия и блокират Нови , докато кралят не им даде отново скъпоценната търговия със сол ...


 Конфликт със Сигизмунд и първи сблъсъци с
османците

След смъртта на Лудвиг I през 1382 г. Твърдко става настойник на братовчедка си Елизабет и нейните дъщери Мария Унгарска и Ядвига Полска . Също по това време кралят започва да изгражда с помощта на Венеция малка флота , която обаче по никое време не може да се конкурира с морската сила на далматинските градове .
Чрез братовчедка си в следващите години Твърдко е въвлечен неколкократно в конфликти с унгарците . През 1385 г. той успява да поеме и личните владения на Елизабет в Херцеговина и да превземе и селищата Ливно , Дувно и Гламоч . Впоследствие трябва да сключи договор с Унгария , съгласно който не трябва да се намесва повече в унгарските работи и в замяна му е присъден Котор .
През 1387 г. братовчедка му Елизабет е убита . Дъщеря й Мария държи отговорен за това своя съпруг Сигизмунд Люксембургски . Срещу новия унгарски крал през 1388 г. Твърдко води война в Далмация . През същата година първото нападение на османците над Босна е отблъснато успешно в Битката при Билеча ( 27 август 1388 г. ) от Влатко Вукович . Сега босненският крал вижда необходимостта да се посвети по-сериозно на отбраната на своята страна срещу турците ..

 
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarh1991
Категория: Политика
Прочетен: 1075513
Постинги: 636
Коментари: 986
Гласове: 4219
Календар
«  Януари, 2021  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031