Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2012 14:28 - Крал Твърдко I Босненски - животът на един средновековен владетел - част първа
Автор: monarh1991 Категория: История   
Прочетен: 1770 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.11.2012 09:16


 image

Бюст на крал Твърдко  I   Котроманич


Териториално разширение на Босна между  X  и  XIV  век

   

К
рал Твърдко  I  Босненски - животът на един средновековен владетел


   Стефан Твърдко I е бан на Босна през 1354 -1366 , 1367 -1377, а от 1377 до 1391 и неин пръв крал.Той успява да осигури независимостта на Босна от Унгария . При него страната става най-силната държава в Западните Балкани, като включва и части от Сърбия и Далмация.  Влиза и в българската история чрез брака си с Доротея Българска, дъщерята  на  цар Иван Срацимир. През 1377 приема заедно с кралската корона името Стефан, което на гръцки значи ,,венец". Именно под негова егида се бият християнските войски в Битката при Косово поле.          Произход и фамилни връзки 

Твърдко е роден на 5 август 1338 г. Баща му Владислав Котроманич е син на СтефанI, бан на Босна от 1290 до 1314 г. и на принцеса Елисавета, дъщеря на сръбския крал Стефан Драгутин и принцеса Каталина Унгарска. Майка му Елена Шубич произхожда от хърватския аристократичен род Зрински и е дъщеря на графа на Трогир , Сплит и Шибеник Георги II Шубич.По бащина и майчина линия Твърдко е наследник на 2 от най-значимите аристократични фамилии в южнославянския свят, които спадат към висшата аристокрация на Унгарското кралство. Неговата братовчедка Елисавета Котроманич през 1353 г. се омъжва за унгарския крал Лудвиг I 1. Сестра му Катарина става съпруга на граф Херман I фон Цили - двамата стават родители на Херман II фон Цили и баба и дядо на Барбара фон Цили - жената на бъдещия свещен римски импаратор Сигизмунд Люксембургски. Прадядо му Стефан Драгутин е от рода на сръбските Неманичи.

Бан на Босна

Твърдко наследява своя чичо Стефан II Котроманич като бан на Босна през 1353 г. и с това става номинален наместник на на унгарския крал южно от Сава. Първото му споменаване на 15 годишна възраст е във връзка със сключения през същата година брак на Лудвиг I с Елисавета Котроманич. Първоначално вместо младия бан управлява баща му Владислав. Когато той умира през 1354 г., Твърдко и брат му Вук получават освен Босна и банствата Загорие и Херцеговина ( Захълмие )2. Майка им Елена се опитва да управлява от тяхно име, но не е приета от босненската аристокрация. Твърдко сам успява да потуши бунта на аристократите, които са водени от неговия братовчед Павле Кулишич. Павле е затворен, а имотите му са конфискувани от владетеля. Чрез този успех младият бан се доказва като самостоятелно действащ владетел.
Когато Младен III Шубич умира, неговите владения в Далмация остават без господар. Унгарският крал настоява Елена Шубич Котроманич и синът  й Твърдко да поемат управлението на областите южно от Дувно и с това да поставят и тях под върховенството на Унгария. Това се осъществява само отчасти.
По време на Унгарско-венецианската война ( 1356-1358 ) отношенията на Твърдко с крал Лудвиг сериозно се влошават . Банът отказва да предостави на разположение войски за войната. През 1357 г. той е извикан в унгарския двор и Лудвиг му отнема Херцеговина, като задържа и аристокрацията в границите на Далмация в своята свита. Сега Твърдко и брат му Вук запазват само банствата Босна и Усора. Дадени са им указания да се борят срещу Богомилската ерес, което би дестабилизирало техните позиции, защото богомилите имат много привърженици сред босненската аристокрация.
Действията на краля указват колко крехко е било унгарското върховенство в южните граници на държавата. То се основава на предимно на личните отношения на владетеля с аристократичните фамилии и градовете. И въпреки че Лудвиг вижда във властта на Твърдко заплаха, той няма властта да го отстрани като бан в Босна, макар че като крал той формално има правото да назначава и сваля бановете на Босна.


Война с Лудвиг и временно сваляне от престола


След като Лудвиг през 1358 г. приключва завладяването на венецианските владения в Далмация, той поставя под своята закрила и Република Рагуза. С това властта на Твърдко трябва да бъде подронена, тъй като преди това босненският бан е бил покровител на републиката. Лудвиг обаче няма властта да защити Рагуза от нахлуванията на сръбския княз Воислав Войнович; след като рагузанците неколкократно отправят молби за помощ , войските на Твърдко , а не на краля, са тези, които възстановяват реда през 1362 г. С тази победа банът отново привлича на своя страна голяма част от благородниците в босненско-далматинския граничен регион. 
През 1363 г. се стига до открита война на Лудвиг срещу Твърдко. Босненският епископ Петър Шиклош още през 1360 г. е получил благословията на папата за това, защото Рим вижда в Твърдко главата на босненските еретици. Босненците обаче отблъскват унгарската армия и я принуждават да се оттегли. През 1364 г. банът се нарича ,, по Божията милост бан на цяла Босна ", като пропуска споменаването на унгарския крал в титлата си. Много босненски аристократи обаче не го признават като владетел, така че в страната се стига до състояние, подобно на гражданска война.
През февруари 1366 Твърдко е свален от босненската аристокрация и заместен от брат си Вук. Той трябва да избяга в Унгария, където се помирява със своя кралски баджанак.   В края на март 1366 отново поставя части от Босна под своя контрол, Лудвиг отново го назначава за бан и с помощта на краля, както и на рагузанците, побеждава своя брат Вук и бунтовническата аристокрация. Като наказва едни , а други дарява с нови привилегии, Твърдко отново укрепва господството си над босненските аристократи. Същевременно брат му бяга в Рагуза. Банът отхвърля предложението за посредничество на рагузанците, които го молят да се помири с брат си. През юли 1367 г.той настъпва към Рагуза, но Вук успява се измъкне от града .Остатъкът от годината преминава във военни походи срещу различни князе в Херцеговина и източната част на Босна. До края на 1367 г. банът възстановява властта си над по-голямата част от Босна. С това завършва първият общо взето неуспешен период от управлението на му, пише Христо Матанов ... Следва

1-Известен е и като Лайош I
2 - през XIV век тази област се нарича Хум . Името Херцеговина получава по -късно по титлата на своя владетел херцог Стефан Вукчич Косача

         
 
 
 
   


                                        
 


 


Тагове:   крал,   Босна,   твърдко,


Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarh1991
Категория: Политика
Прочетен: 1075533
Постинги: 636
Коментари: 986
Гласове: 4219
Календар
«  Януари, 2021  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031