Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2018 00:20 - Легендата за Сирма войвода – жената воин
Автор: monarh1991 Категория: История   
Прочетен: 1272 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 04.05.2018 00:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Легендата за Сирма войвода – жената воин От  Ася Сократова  - 23 октомври 2017 0 8006 imageБарелеф със Сирма войвода и четата ѝ, част от скулпторите с лъвове в Скопие. image

Има една народна песен за българка, която убила и скрила трупа на насилника поробител. Пред съда тя не се оправдава, напротив, самопохвалва се: “ербап съм била, че съм го убила, хитра съм била, че съм го скрила”. До нас са достигнали имената на повече от 50 български хайдутки, и то само от последните два века (XVIII и XIX) от игото.

Дека се чуло, видело
мома войвода да бидит
на седемдесет сеймени,
на тия гори зелени,
на тия води студени?

Така започва песента за една от най-известните хайдушки войводи – Сирма Войвода. Изненадата на народния певец, че една мома е станала войвода, отразява господстващото във вековете положение на българката – да бъде вън от обществения живот и борби, в които почти единственият действащ фактор е мъжът.

Въпреки това факт е, че дните на игото са били толкова страшни, че и ръката на жената е бивала принудена да се вдигне в защита на чест, семейство и родина. Отражение на това явление намираме в редица предания за жени-хайдутки, някои от които исторически личности, като например Сирма войвода.

imageСирма

Тя е била реална личност, родена през 1776 година. Истинското ѝ име е Сирма Кръстева. Ражда се в семейството на Стрезо Дичов – известен резбар и живописец и съпругата му Ангелина. Името Сирма означава „магия” (от гр.), но същевременно в някои краища на България се използва и в смисъл на „сърп”. И в двете си значения то напълно отговаря на характера и действията на носителката му. След като изчезва най-добрата й приятелка – Руж(к)а, похитена заедно с още няколко девойки от богат местен турчин, на Гергьовден 1794 г. младата Сирма събира малка дружина и се отдава на хайдутството.

Това според някои автори става още преди тя да е навършила 20-годишна възраст. В продължение на над двадесет години Сирма войвода действа из Македонския край – Дебърско, Кичевско, Крушевско и около Прилеп. Сборищата на четата ѝ са предимно в Шар планина и нейните разклонения – Бабин трап, Стогово, Барбура, Кърчин.

Защитава населението в тези краища от безчинствата на албански разбойнически банди през размирния ХVІІІ век. Прочува се с ликвидирането на Амза бей – един от най-опасните местни потисници. Именно в сражение с бандите на Амза бей Сирма е ранена тежко, след което при нея остава да се грижи за възстановяването ѝ само байрактарят на дружината – Вълко Спиров от Крушево.

Най-интересното е, че Сирма е била начело на хайдушкия отряд, без почти никой от хайдутите да е наясно, че лидерът им не е мъж. Точно за това разказва легендата за Сирма войвода – че тя се престорила на мъж и затова успяла да бъде начело на хайдушкия отряд.

Според легендата, която е разказана и в народни песни за Сирма войвода, хайдутите не искали водачът им да е жена. Когато разбрали, че войводата им не е мъж, те се разлютили и поискали тя да се откаже.

Историята мълчи колко време е воеводствала Сирма, но се знае от Димитър-Миладиновото допълнение в сборника на Братя Миладинови: „момците, кои тая водеше, я узнаха како девойка кога йе се скинаха (скъсаха) петлиците от гръдите…”.
Сирма войвода предложила на хайдутите от своята чета различни начини за избор на нов войвода и всеки път изборът падал върху нея самата. Едно от изпитанията е било точна стрелба и само Сирма успява да уцели пръстен, вързан на далечно дърво.

Сред другите изпитания било състезание по далечно хвърляне на камък, което отново спечелила Сирма войвода. Така седемдесетте човека, които според преданието е водела през горите, решили тя да остане техен лидер.

След няколко години бурен хайдушки живот из горите Сирма войвода през 1818 година се заселва в Прилеп като се жени за байрактаря си Вълко Спиров. Тя така и не се завърнала към хайдушкия начин на живот. Димитър Миладинов с възхищение говори и за други нейни качества – тя можела за един ден да иде от Крушево до Прилеп и обратно!

В 1856/1857 година като 80-годишна старица с нея се среща Димитър Миладинов.
В сведения под песента той разказва за срещата си с тая старица: „Нея осемдесетгодишна видяхме в град Прилеп и от нейната уста чухме за младостта ѝ. В одаята ѝ под възглавница държеше кобурите пълни и саби, обвесени на зида, висяха над нея“. В своя сборник „Български народни песни“ песента за Сирма е записана под номер 212, раздел Хайдутски песни.

За нещастие злата съдба я достига на стари години, след като е убита от турци на път от Прилеп за Варош през 1864 година. Нейна восъчна фигура е поставена в Музея на македонската борба в Скопие Македония. Нейна по-голяма сестра е Боряна войвода.

 

Женското хайдушко движение може да се обособи в три добре отличаващи се категории.

1. Войводки, каквито са болшинството – 71.2 % (най-често срещана форма)
2. Байрактарки- 5.8 %
3. Редови хайдутки- 23 %

Хайдушките дружини с женско участие в тях могат да се разделят на следните типове:

● От чисто амазонски тип, съставени и предвождани само от жени.
● От смесен тип:
1. с преобладаващ брой хайдути-мъже, но с жени байрактарки или редови хайдутки
2. с доминиращ мъжки състав, оглавяван от жена войвода.

image Защо не се абонирате за нашия бюлетин? ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?   4.5 от общо 89 глас(а)                       image АСЯ СОКРАТОВА Ася Сократова е родена на 8 февруари 1979 г. в Стрелча. Завършва български и френски език в Пловдивския университет „Паисиий Хилендарски”. Говори френски, нидерландски и немски език. През 2009 г. издава първия си роман „Сезони”. През 2013 г. издателство Сиела издава романа й „На другия бряг”. Още нейни текстове може да откриете в уеб сайта www.mecumporto.org

https://bulgarianhistory.org/sirma_voivoda/Гласувай:
6
0


Вълнообразно


1. barin - Здравей, monarh1991. Интересно ми ...
04.05.2018 06:11
Здравей, monarh1991. Интересно ми беше да прочета пълната информация за Сирма войвода. Досега съм чел по малко за нея, учил съм я и в училище. Имало е доста жени-войводи в България. Добре е направила, защото ми се струва, че Сирма войвода е сред първите жени-хайдути. Другите като че ли са след нея( Боряна, Румяна, Бойка....)
Поздрави!
цитирай
2. monarh1991 - Благодаря ти за...
05.05.2018 14:41
Благодаря ти за отзива, Барин! Вчера не съм влизал в Блога и затова чак сега ти отговарям. Да, имало е доста жени хайдутки, имаше нов филм за друга такава - Румена войвода, филмът ,,Войвода" - излъчваха го през декември по Нова тв, но още не съм го гледал. Имам една малка книжка ,,Песнопойка" - тези книжки са посветени на Македония, на Никола Григоров, този дето води ,,Сите българи заедно" и там едно време четох за Сирма точно тези неща - че става хайдутка след като турците отвличат дружката й, че другарите й в крайна сметка разбират по гореописания начин, че е жена, че се омъжва за байрактаря си и че когато е на преклонна възраст, с нея се среща единият от Братя Миладинови. Поздрави и на теб!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarh1991
Категория: Политика
Прочетен: 904990
Постинги: 574
Коментари: 868
Гласове: 3439
Календар
«  Октомври, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031