Без съмнение полк. Борис Дрангов е един от най-забележителните и изявени офицери в историята на Българската армия. Дрангов е блестящ стратег, но и голям военен педагог. Може би именно това е отличителното в неговата история и е причината изследователите да го считат за „първи теоритик на тактиката“.

За него войникът първо е човек. Запомнили са го с грижите за тях, как върви пеша с войниците си, а командирският си кон предоставя за превоз на ранените. Наглед строг, но всички усещат, че зад това се крие добро сърце. Отличен организатор, Дрангов е в непрекъсната словесна битка с началниците си – „Конете от патриотизъм не разбират, а от торбица, пълна със зобчица”. Явно успява да промени недостатъците на снабдяването, защото по-късно бившите му войници пишат: „Има Дрангов – има цял хляб; няма Дрангов – няма цял самун.”

Като уважаван тактик и педагог, Дрангов е и изпратен да преподава в родния си град. В редиците на бъдещите военни тогава е строен и българският писател Чудомир. Той споделя впечатленията си от личността на подполковника:

„Още щом ни посрещна, щом се яви пред нас, подполковник Дрангов ни грабна и покори. Висок, строен, опънат като струна, със сини очи, които магьосват, той сякаш непрестанно гореше. И какъв изключителен оратор… Голям педагог, сърцевед, когото чувствувахме повече като добър баща, отколкото началник… Неизброими качества на човек, войник и вожд притежаваше Дрангов и мъчно биха се изброили в това тясно място, но начело на всички стоеше, без съмнение, личният пример.“

Този забележителен човек обаче не завещава на България единствено наследство в сферата на военното дело. Неговият принос е много по-значим. Дрангов оставя след себе си стотици нравствени напътствия, целящи да изградат едно силно бъдещо поколение. Поколение, водено от идеали като родолюбие, чест и достойнство.

Тези негови завети може да открием в малката, но съдържателна книга „Помни войната“, която той издава през 1916 година. Част от нея ще откриете в следващите минути под формата на 10 цитата. Приятно гледане!Ако вярвате в каузата ни за достъпно и увлекателно представяне на българската история, ще се радваме да ни подкрепите чрез изпращане на дарителски SMS на номер 17777 с текст DMS BGHISTORY или като закупите образователен продукт от електронния ни магазин. Благодарим ви!

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

 
4.2 от общо 5 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!
СПОДЕЛИ