Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2013 15:14 - Маршал Йосип Броз Тито - една противоречива личност
Автор: monarh1991 Категория: История   
Прочетен: Коментари: Гласове:
1

Последна промяна: 23.06.2013 15:25


  Една от най - противоречивите личности в новата балканска история е югославският лидер  Йосип Броз Тито.  От една страна  той организира мощна антифашистка съпротива ,    а след войната  има смелостта да се опълчи на Сталин, допуска частна инициатива  и завоюва огромен авторитет за себе си и нановоизградената Югославия в международната политика като ръководител на Движението на необвързаните страни заедно с Насър, Неру и мнозина други.,  от друга страна обаче организира истински геноцид  срещу хървати, унгарци, немци, българи и други народности в югославската държава,    подлага на репресии всичко българско в Македония  и заедно с Георги Димитров и Сталин е архитект на проекта за македонска нация.   Хиляди българи стават негови жертви и то само защото се наричат и се определят като такива.   При него също е имало концлагери - най -  известният  пример  е Голи Оток .  Нека проследим жизнения му и  политически път и видим митовете около личността му.  

  Ранни години,  младост ,  участие в Първата световна  война, плен в Русия,  участие в Гражданската война и завръщане в родината 

 
Тито се ражда в селцето Кумровец в Северозападна Хърватия като Йосип Броз на 7 май 1892 г.  1 Той е седмото дете на хърватина Йосип Броз и словенката Мария Броз . Завършва шлосерското училище в Сисак и през 1910 г. постъпва в Хърватската социалдемократическа партия . Работи в автомобилната фабрика ,, Лаурин и Клемент " в Юнгбунцлау в Бохемия , а в 1911 в Германия при ,, Бенц и Сие " в Манхайм . Пребивава във Винер- Нойщадт и Мюнхен . През 1913 г . е призован на служба в австро-унгарската армия . Когато на следващата 1914 г. избухва ПСВ , Броз взима участие в нея като артилерийски офицер на сръбския фронт .   Хвърлен е в затвора за антивоенна пропаганда и е изпратен на Източния фронт . Според биографа му Перо Симич обаче затварянето му не отговаря на истината - изглежда той за разлика от мнозина други хървати и славяни в Дунавската монархия  не е срещу войната и се сражава самоотвержено като получава два сребърни медала - един на сръбския и един на руския фронт.  През 1915 попада в руски плен . Депортиран е в Урал , прави неуспешни опити за бягство . По време на Февруарската революция е освободен и през юни 1917 г. отива в Петроград , където се занимава с политика . Броз става свидетел на Болшевишката революция . Той влиза в състава на Червената гвардия , която се сражава на страната на болшевиките срещу белогвардейците в Сибир . Според германския журналист Волфганг Бретхолц това е единствената роля , която бъдещият лидер е играл в Руската гражданска война  :
   ,, 
За Сталин по време на цялото ми пребиваване в Русия нито веднъж не чух ... Аз не бях повече от един неизвестен военнопленник , един от десетките хиляди . Не исках нищо друго , освен да се завърна колкото се може по- бързо в моята родина.  ",  казва му Тито през юни 1945 г. в Белград . ( В. Бретхолц - ,, Видях сгромолясването им " ,изд. Бъдеще , изд. Тилиа , 1994 г. , стр. 198 )  2 Докато е в Сибир , Йосип Броз се запознава с бъдещата си съпруга Пелагия Белюзнова . След разгрома на Колчак през 1920 г. той се жени за нея и те заедно се завръщат в новосъздаденото Кралство Югославия .

   Междувоенен период  

  
След завръщането си Йосип Броз се присъединява към Югославската комунистическа партия . Обучен за ковач и шлосер , през 20-те години той използва своите познания за изготвянето на резервни ключове и железни лостове, осъден е като крадец и през 1928 г. излиза на свобода със всеобща амнистия . Досиетата на югославската полиция сочат участието му в обир в село Кайсерица до Загреб ( днес част от Загреб ) през февруари 1935 г . , при който няколко полицаи са ранени , а 1 загива . Те също така сочат участието на Броз във фалшифицирането на пари . Прокурорът в Загреб го подлага на преследване за фалшифициране на 733 банкноти от 50 динара . През 1927 г. той е избран за секретар на синдиката на металоработниците . Тъй като тогава ЮКП е забранена , заради политическа агитация той е арестуван неколкократно , последно от 1928 до 1934 г. След своето освобождаване емигрира в Париж , но още в същата година е избран в ЦК на Политбюро на ЮКП . Тогава  приема името Тито .  Перо Симич пише, че през 1935 - 1936 г. той активно предоставя сведения на НКВД за своите партийни другари.  
  От 1936 до 1938 г. Тито се ангажира на страната на републиканците в Испанската гражданска война , като е отговорен за изпращането на 11 000 югославяни в Испания , които с изключение на по-малко от 1000 души повече не се завръщат в Югославия . Той участва заедно с френския комунистически водач Андре Марти във военното обучение на комунистите от Интернационалните бригади в Албасете , Испания . След кървавите партийни чистки , на които става жертва и генералният секретар на ЮКП Милан Горкич , през 1937 г. Тито е назначен от Коминтерна за негов приемник , тъй като е считан за надежден привърженик на Сталин . В 1940 г. е преизбран на този пост на конспиративна национална конференция на партията в Загреб . 

  
Като партизански лидер във Втората световна война 

  На 25 март 1941 г. правителството на Цветкович подписва присъединяването на страната към Тристранния пакт . На втората нощ след това в Белград се провежда преврат под ръководството на генерал Душан Симович , който симпатизира на западните сили . След като Германия окупира Югославия през април 1941 г. по време на Балканската кампания , Тито живее първоначално необезпокояван от немците в белградския вилен квартал . Едва след нападението срещу Съветския съюз той трябва да се укрие и организира въоръжената съпротива на югославските комунисти срещу германските и италианските окупатори във формата на партизанска война . 
По време на войната югославските комунистически партизани под ръководството на Тито успяват да се наложат срещу окупаторите и съюзеното с тях фашистко движение на усташите .
   В началото на войната  обаче комунистическият вожд  не е бил решаващият фактор в Югославия . За водач на югославската съпротива е бил признат лидерът на четниците Дража Михайлович : ,, За Тито светът не знаеше нищо . Едва в началото на 1943 г. името му изплува за пръв път в западния печат . Това стана след като германците обявиха за главата му награда от 100 000 златни марки . ... за кръвопролитните сражения между партизани и четници проникваха само оскъдни сведения . В Москва не се отнасяха сериозно към движението на Тито . Отчаяните апели за материална помощ , които той отправяше към Сталин , останаха нечути .  Едва през май 1943 г. англичаните изпратиха двама офицери за свръзка при Тито . " ,  пише Волфганг Бретхолц  в цитираната по - горе книга.         Едва след Техеранската конференция той е подкрепен от Съюзниците . Преди всичко в Сърбия комунистите се борят с четниците колоборационисти.  Народноосвободителната армия , както партизаните се наричат , съумява да се утвърди като влиятелна политическа група . По време на съпротивителната борба Тито е назначен за маршал и на 29 ноември 1943 г. застава начело на Антифашисткия съвет за народно освобождение на Югославия , който се образува като временно правителство и контролира обширни части от окупираната страна .
  От края на 1944 г. Антифашисткият съвет упражнява властта в цяла Югославия . Той е признат и от Съюзниците и преди всичко подкрепен от британския премиер Чърчил . Още по време на войната дипломацията на Тито се стреми да поддържа баланс между западните сили и Съветския съюз  ... Следва 

  1    Сочени ни са и други негови рождени дати, но най - сигурни остават  7  и 25 май 1892 г.  25 май е бил официален празник в  социалистическа Югославия - Ден на младежта.  
  2   Според Бретхолц също така Тито никога не се е срещал с Ленин и Троцки.  В  книгата на  Перо Симич ,,   Тито.  Тайната на века.  "
  пък се споменава дори за негово бягство от  Червената армия.   Гласувай:1. fascindoo - A наред с всичките му "достойнства" не е ли и евреин,
23.06.2013 15:44
от т.н. Crypto Jews!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: monarh1991
Категория: Политика
Прочетен: 748324
Постинги: 527
Коментари: 750
Гласове: 2987
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31